МАЛА АКАДЕМІЯ ЯК ІННОВАЦІЙНА ФОРМА ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ КУЛІНАРНОГО ПРОФІЛЮ

Автор(и)

  • Лідія Сліпчишин
  • Марина Мелько

DOI:

https://doi.org/10.24919/2308-4634.2022.252290

Ключові слова:

професійна майстерність, ресторанне господарство, майбутній кухар, мала академія, професійна (професійно-технічна) освіта

Анотація

Встановлено, що нові вимоги до компетентності фахівців кулінарного профілю актуалізують потребу застосування інноваційних підходів до професійної підготовки майбутніх робітників ресторанного господарства. Виявлено, що доцільно впроваджувати таку організаційну форму як мала академія, яка виконує роль майданчика для підвищення професійної компетентності, популяризує робітничі фахи та є засобом для формування позитивного бренд-іміджу закладу. Виявлені особливості функціонування цієї форми в системі професійної (професійно-технічної) освіти. Наведено позитивний досвід створення Малої кулінарної академії на базі закладу, діяльність якої побудована на засадах проєктної технології.

Біографії авторів

Лідія Сліпчишин

доктор педагогічних наук, старший дослідник, доцент кафедри теорії і методики технологічної освіти, креслення та комп’ютерної графіки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова

Марина Мелько

кандидат педагогічних наук, заступник директора з навчально-виховної роботи Державного професійного (професійно-технічного) закладу освіти  “Самбірський професійний ліцей)”

Посилання

Artyushina, M.V., Romanova, G.M. & Puhovska, L.P. (2017). Suchasni pedagogichni tehnologiyi profesijnoyi pidgotovci kvalifikovanih robitnikiv [Modern pedagogical technologies of professional training of skilled workers]. Scientific security development of education in Ukraine: actual problems of theory and practice (up to 25 March NAPS of Ukraine): collection Sciences. etc. Kyiv, pp. 313–320. [in Ukrainian].

Gurevich, R.S., Kademiya, M.Yu. & Kozyar, M.M., (2012). Informacijno-komunikacijni tehnologiyi v profesijnij osviti majbutnih fahivciv [Information and communication technologies in the professional education of future professionals]; (Ed.). Gurevich R. S. Lviv, 502 p. [in Ukrainian].

Derzhavnij standart profesijno-tehnichnoyi osviti z profesiyi “Kuhar” 5122-NO.55.3-5-2007 [State standard of vocational education in the profession “Cook” 5122-NO.55.3-5-2007]. Available at: http://www.vtec.vn.ua/sites/default/files/page/files/kuhar.pdf. (Accessed 22 Jan. 2022). [in Ukrainian].

Skopnenko, O.I. & Cimbalyuk, T.V. (2006). Suchasnij slovnik inshomovnih sliv [Modern dictionary of foreign words]. Kyiv, 789 p. [in Ukrainian].

Slipchishin, L.V. (2012). Modelyuvannya organizaciyi tvorchoyi diyalnosti uchniv u ramkah kompleksu “PTNZ – Budinok tehniki – mala robitnicha akademiya” [Modeling the organization of creative activity of students within the complex “Vocational School – House of Technology – Small Workers’ Academy”]. Modern information technologies and innovative methods of training in the preparation of specialists: methodology, theory, experience, problems : collection Sciences. etc. (Ed.). I.A.Zyazyun. Kyiv; Vinnicya, Vol. 32. pp. 193–197. [in Ukrainian].

Standart profesijnoyi (profesijno-tehnichnoyi) osviti SP(PT)O 5122.I.56.10-2021 [Standard of professional (vocational) education 5122.I.56.10-2021]. Available at: https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-zatverdzhennya-standartu-profesijnoyi-profesijno-tehnichnoyi-osviti-z-profesiyi-kuhar. (Accessed 24 Jan. 2022). [in Ukrainian].

Chervinska, I.B. & Karpenko, O.Ye. (2021). Brend zakladu zahalnoi serednoi osvity yak pokaznyk yoho konkurentozdatnosti v osvitnomu prostori rehionu [The brand of a general secondary education institution as an indicator of its competitiveness in the educational space of the region]. “Youth and market”. Monthly scientific-pedagogical journal. Drogobych,Vol.10 (196), pp. 24–28. [in Ukrainian].

Iahupov, V. V. (2011). Metodolohichni osnovy rozuminnia ta obgruntuvannia poniat “kompetentnist” i “kompetentsiia” shchodo profesiinoi pidhotovky maibutnikh fakhivtsiv [Methodological bases of understanding and substantiation of the concepts “competence” and “competence” in relation to professional training of future specialists]. New technologies for training: scientific and methodological collection. Institute of Innovative Technologies for the Study of Education, Academy of International Science and Creative Pedagogy. Kyiv ; Vinnytsia, Vol. 69. part.1. pp.23–29. [in Ukrainian].

Proposal for a Council Recommendation on Key Competences for Lifelong Learning (2018). 103 p. Available at: https://ec.europa.eu/education/sites/education/files/annex-recommendation-key-competences-lifelong-learning.pdf. (Accessed 24 Jan. 2022). [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-25

Номер

Розділ

Статті