АНАЛІЗ ВІДОМОСТЕЙ ПРО СПОЖИВАННЯ ШКОЛЯРАМИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ З ВИСОКИМ ВМІСТОМ ВІТАМІНУ С

Автор(и)

  • Світлана Волошанська
  • Інеса Дрозд
  • Григорій Коссак

DOI:

https://doi.org/10.24919/2308-4634.2022.254100

Ключові слова:

вітаміни, аскорбінова кислота, харчування, раціон, анкетування

Анотація

Харчування школярів – це важлива складова збереження здоров’я. Серед компонентів харчового раціону молоді особливе місце посідають вітаміни, складові обмінних процесів. Нестача вітамінів, як біологічно активних речовин, у добовому раціоні школяра може гальмувати психічний та фізичний розвиток дитини. Щоденне споживання вітамінів та мікроелементів, насамперед аскорбінової кислоти, має важливе значення для формування здорової особистості.

З метою з’ясування аналізу споживання харчових продуктів з високим вмістом вітаміну С було проведено анкетування школярів 9–11 класів. Результати анкетування засвідчили, що учні 9–11 класів поінформовані про вітамінний склад продуктів харчування та наявність у них аскорбінової кислоти. Встановлено, що харчовий раціон у 96 % школярів включав достатню кількість продуктів з підвищеним вмістом вітаміну С. Відомості анкетування підтвердили регулярне споживання учнями свіжих овочів та фруктів.

Виявлено, що респонденти володіють знаннями про важливу функцію аскорбінової кислоти для організму. При цьому школярі обізнані про доцільність споживання вітаміну С не лише у складі харчових продуктів, а і його синтетичного аналога.

Біографії авторів

Світлана Волошанська

кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології та хімії Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка

Інеса Дрозд

кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри біології та хімії Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка

Григорій Коссак

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри біології та хімії Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка

Посилання

Bates, C.J. (1997). Bioavailability of vitamin C. Eur J. Clin. Nutr, 51, pp. 28–33. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9023477/ [in English].

Boichuk, Yu.D. et al. (2017). General theory of health and health preservation: a collective monograph. Kharkiv, 488 p. Available at: http://hnpu.edu.ua/sites/default/files/files/Kaf_zdor_ta_korr_os/Zagalna_teorija_zdorovia_i_zdorviazberegennja.pdf [in Ukrainian].

Bruno, E. J., Ziegenfuss, T.N. & Landis, J. (2006). Vitamin C: research update. Curr Sports Med Rep, 5, pp.177–181. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16830410/ [in English].

Bsoul, S.A. & Terezhalmy, G.T. (2004). Vitamin C in health and disease. J. Contemp Dent Pract, 5(2), pp.1–13. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15150630/ [in English].

Carr, A.C. & Frei, B. (1999). Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans. Am. J. Clin. Nutr, 69, pp. 1086–1107. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10357726/ [in English].

Duarte, T.L. & Lunec, J. (2005). When is an antioxidant not an antioxidant? A review of novel actions and reactions of vitamin C. Free Radic Res., 39(7), pp. 671–686. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16036346/ [in English].

Gershoff, S.N. (1993). Vitamin C (ascorbic acid): new roles, new requirements? Nutr Rev, 51, pp. 313–326. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8108031/ [in English].

Horobets, A.O. (2019). Vitamins and trace elements as specific regulators of physiological and metabolic processes in children and adolescents. Ukrainian journal of perinatology and pediatrics, 4, pp.75–92. Available at: https://med-expert.com.ua/journals/wp-content/uploads/2020/02/13.pdf [in Ukrainian]

Li, Y. & Schellhorn, H.E. (2007). New developments and novel therapeutic perspectives for vitamin C. J. Nutr; 137, pp. 2171–2184. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17884994/ [in English].

Shulha, O.K., Petukhova, T.A., Moiseieva, H.M. & Ryzhykh, A.S. (2018). Vitamin C as marker of general health. Young scientist, 2 (54), pp. 56–62. [in Ukrainian].

Tada, A. & Miura, H. (2019). The Relationship between Vitamin C and Periodontal Diseases: A Systematic Review. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16 (14), pp. 247–252. Available at: https://doi.org/10.3390/ijerph16142472. [in English].

Trout, D.L. (1991). Vitamin С and cardiovascular risk factors. Am. J. Clin. Nutr, 53, pp. 322–325. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1985 405/ [in English].

Vdovychenko, V.I. & Ostrohliad, T.V. (2017.) Vitamin prophylaxis: benefits, futility, harm. Rational pharmacotherapy, 4. pp. 56–63. [in Ukrainian].

Vitamin C: how important it is to maintain a balance of ascorbic acid in the body. Available at: https://nutrix.com.ua/blog/health/vitamin_c. [in Ukrainian].

Vitamin C: benefits, daily allowance, foods, and supplements. Available at: https://life.liga.net/poyasnennya/cards/vitamin-s-polza-dnevnaya-norma-produkty-i-dobavki-vitamin-s-i-covid-19. [in Ukrainian].

Vojdani, A. & Ghoneum, M. (1993). In vivo effect of ascorbic acid on enhancement of human natural killer cell activity. Nutr. Res., 13, pp. 753–764. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531705807997 [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-25

Номер

Розділ

Статті