СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ ПРОФЕСІЙНОЇ ТУРИСТИЧНОЇ ОСВІТИ В ТУРЕЧЧИНІ
DOI:
https://doi.org/10.24919/2308-4634.2018.129086Ключові слова:
туристична освіта в Туреччині, кваліфікації, освітні програмами, професійні галузі, модульні навчальні програми, майбутні фахівці готельно-туристичної галузі, професійні ліцеїАнотація
У статті зазначено, що сучасні процеси реформування освіти у Туреччині здійснюються у площині розбудови Національної системи кваліфікацій. З’ясовано, що кваліфікації тісно пов’язані із освітніми програмами, за якими здійснюється професійна підготовка майбутніх фахівців для готельно-туристичної сфери в професійних ліцеях Туреччини. Виявлено, що змістовими особливостями модульних навчальних програм є їх орієнтація на формування у суб’єктів навчання знань, умінь та навичок для забезпечення їхньої ефективної діяльності за такими професійними галузями: послуги у сфері поселення і туризму, послуги у сфері харчування та приготування напоїв, послуги у сфері дозвілля. Узагальнено, що оновлення модульних навчальних програм з підготовки майбутніх фахівців готельно-туристичної галузі передбачає перегляд їх змісту на основі дослідження інноваційних тенденцій розвитку галузі та з метою покращення якості надання освітніх послуг.Посилання
Korchynska, N. (2017). Henderni osoblyvosti profesiinoi pidhotovky studentiv u komertsiino-turystychnykh litseiakh Turechchyny (kinets XX – pochatok XXI stolittia) [Gender characteristics of students’ professional training in Turkish commercial lyceums (the late 20th – the early 21st century)]. Сandidateʼs thesis. Khmelnytskyi: Khmelnytskyi natsionalnyi universytet, 203 p. [in Ukrainian].
Altın, R. (2008). Mesleki Eğitim Sisteminde Yeni Eğilimler ve Modüler Sistem [New trends and modular system in vocational education system]. Ankara: Mesut matbaacılık, 141 p. [in Turkish].
Görkem, O. (2004). Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması Eğitiminin Sorunlarını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma [Studying the problem of using innovative methods and techniques in practical training at Anatolian hospitality and tourism vocational education institutions]. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Eğitimi Anabilim Dalı [Unpublished Master thesis. Gazi University. Tourism Department]. [in Turkish].
Hacıoğlu, N. M., Kaşlı, Ş. S., & Tetik, N. (2008). Türkiye’de Turizm Eğitimi [Tourism education in Turkey]. Ankara: Detay Yayıncılık. [in Turkish].
İçöz, O. (1994). Türkiye’de Turizm Eğitimi Veren Yüksek Okulların Temel Sorunları ve Öğrencilerin Okul Sonrası Mesleki Yaşam Uyumu Konusunda Bir Değerlendirme [Basic issues in Turkish tourism education and professional life of vocational education students regarding compliance evaluation]. Dört Yıllık Turizm Yüksekokullarında Eğitim-Öğretim Sorunları ve Çözüm Yolları. Hafta Sonu Semineri I, 23-25 Eylül [Problems of education in four year tourism colleges and solutions to them. Weekend Seminar 1, September 23–25]. Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu. [in Turkish].
Kruger, A. B., & Lindhal, M. (2001). Education for growth, why and whom? Journal of Economic Literature, vol. XXXIX, pp. 1101–1136. [in English].
MEGEP. (2008). Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Yiyecek İçecek Hizmetleri ve Eğlence Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programları. Ankara [Accommodation, travel, catering and entertainment services within the framework of curricula. Ankara]. Retrieved from http://www.megep.meb.gov.tr/dokumanlar/%C3%87er%C3%A7eve%20%C3%96%C4%9Fretim%20Program%C4%B1/KONAKLAMA%20VE%20SEYAHAT%20H%C4%B0ZMETLER%C4%B0_%C3%87%C3%96P_10.pdf. [in Turkish].
Ören, V. E, & Tuba, Ş. (2016). Investigation of curriculum of associate level in tourism and hospitality programs: Turkey case study. Retrieved from https://www.shs-conferences.org/articles/shsconf/abs/2016/04/shsconf_erpa2016_01074/shsconf_erpa2016_01074.html. [in English].
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi [Student career and placement center]. (2017). Sayısal Bilgiler [Empirical data]. Retrived from: https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2017/OSYS/YER/YSay%C4%B1sal%20Bilgiler15082017.pdf [in Turkish].
Seç, C., & Ünlüönen, K. (2010). Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde uygulanan modüler öğretime iliskin ögretmen görüşlerinin değerlendirilmesi [Evaluating teachers’ modular teaching views applied in Anatolian hospitality and tourism vocational education schools]. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi [Journal of Ahi Evran University Education Faculty], vol. 11 (2), pp. 247–265. [in Turkish].
Sert, Ö. (2007). Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarında Modüler Öğretim Sisteminin Bilişim Teknolojileri Alanında Uygulaması ve Öğretmen, Öğrenci Açısından Değerlendirilmesi [Applying and evaluating modular teaching system in the field of information technologies in vocational and technical secondary education institutions in terms of teacher and student interaction]. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı [Unpublished Master thesis. Marmara University, Institute of Science, Department of Electronics and Computer Education]. [in Turkish].
Sezgin, O. M. (2001). Genel Turizm ve Turizm Mevzuatı [General tourism and tourism legislation]. Ankara: Detay Yayıncılık, 317 p. [in Turkish].
Evropeiskii fond obrazovaniia [European Training Foundation]. (2014). Sovershenstvovanie sistemy professionalnykh kvalifikatsii. Reformirovanie sistemy professionalnykh kvalifikatsii v stranakh – partnerakh EFO [Improving the system of professional qualifications. Reforming the system of professional qualifications in ETF partner countries]. Retrieved from https://www.etf.europa.eu/webatt.nsf/0/46F0394EFF6863B6C1257CAD004D7CCB/$file/Making%20better%20vocational%20qualifications_RU.pdf. [in Russian].
##submission.downloads##
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Молодь і ринок
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Імена та електронні адреси, які вказуються користувачами сайту цього журналу, будуть використовуватись виключно для виконання внутрішніх технічних завдань цього журналу; вони не будуть поширюватись та передаватись стороннім особам.