СТРУКТУРНО-ОСОБИСТІСНІ АСПЕКТИ ВИВЧЕННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПЕРСОНАЛІЇ

Автор(и)

  • Ірина Розман

DOI:

https://doi.org/10.24919/2308-4634.2020.195959

Ключові слова:

психолого-педагогічна література, самоаналіз, комплексний підхід, послідовність вивчення, людська особистість

Анотація

У статті обґрунтовано потребу структурно-особистісного аналізу персоналії, що дозволяє узагальнити науковий досвід та спроектувати підхід до послідовного вивчення особистості. Зосереджено увагу на розвиток та становлення психосоціальної структури особистості. Зазначено, що вплив на життя та творчий і професійний “портрет” персоналії поповнюється або взаємозаміщується певними психічними рисами. Закцентовано увагу на те, що в дослідженні педагогічної персоналії необхідно особливу увагу приділити впливу темпераменту на розвиток окремої персоналії. З’ясовано, що існують мотиви та стимули, які, з одного боку, характеризують спрямованість і ставлення особи до певного предмета, явища, соціального середовища, з іншого, виступають рушійною силою до навчання, самоосвіти, творчої та інших видів діяльності. Особлива увага зосереджена на послідовності вивчення персоналії, коли дослідник опирається на документальні матеріали та спогади сучасників.

Біографія автора

Ірина Розман

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри англійської філології та методики викладання іноземних мов Мукачівського державного університету

Посилання

Eysenck, G. & Wilson, G. (2000). Kak izmerit lichnost [How to measure personality]. trans. with English. A. Belopolsky. Moscow, p. 281. [in Russian].

Gladkova, V. M. & Pozharsky, S. D. (2001). Osnovy akmeolohii: pidruchnyk [Fundamentals of acmeology]. Lviv, p. 320. [in Ukrainian].

Pogoreltseva, Yu. A. (2011). Psikholohiia lichnosti: uchebnoe posobie [Psychology of personality]. St. Petersburg, p. 105. [in Russian].

Polishchuk, V. M. (2010). Vikova i pedahohichna psykholohiia [Age and pedagogical psychology]. Sumy, p. 352. [in Ukrainian].

Rubinstein, S. L. (2000). Osnovy obshchei psikholohii [Fundamentals of general psychology]. St. Petersburg, p. 488. [in Russian].

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті